Hvordan sparer man nemt strøm?

0
113

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

At spare på strøm er nærmest blevet en sport for enhver dansker, og der er derfor naturligvis mange virksomheder, der giver råd og tips om energismarte løsninger, og hvordan man bedst minimerer sit elforbrug. Elektriker deler råd til smarte installationer, hvidevaresælgere reklamerer for energispare produkter.

I denne artikel gennemgår vi nogle råd, hvor vi fokuserer på at øge din bevidsthed, dit hus opvarmning system, samt strømforbrug i køkken og i vaskerum.

1. Find ud af, hvordan du bruger din strøm

Før du kan skære ned på strømmen, kan det være godt at have en idé om, hvordan du rent faktisk bruger den. Måske er du også interesseret i, om du bruger mere eller mindre strøm end andre husstande.

En måde at gøre dette på er at holde øje med elmåleren og føre dagbog over, hvornår du bruger strøm. Nogle elnetselskaber fører grafik/statistik på hvordan du bruger strøm, her kan du nemt tjekke og se dit elforbrug via ”mine sider” på elnets selskabets hjemmeside.

2. Tænk over din opvarmning

Når det kommer til opvarmningen, er der 2 hovedting at huske på. Det første, du kan tænke over, er, om du har den rigtige type af opvarmning, eller om det rent faktisk vil være rentabelt i det lange løb at investere i et mere energieffektivt alternativ.

En anden ting du kan tænke over er, om du kunne klare dig med en lidt lavere temperatur derhjemme. Sænkning af temperaturen med kun én grad kan reducere elregningen med hele 5 procent.

3. Spar energi i køkkenet

Køkkenet kan være et af de rum i boligen, der bidrager mest til elforbruget. Men der er selvfølgelig ting at gøre for at undgå at bruge unødvendigt meget strøm.

Vask i maskinen bruger faktisk mindre energi end håndvask under rindende vand, men det er da vigtigt, at maskinen er fyldt. Sørg derfor for, at maskinen er pakket ordentligt ind, inden du starter den.

Kog vand i kedel. En elkedel bruger mindre strøm end et komfur, så det kan være smart at koge vand til madlavning i elkedlen, inden det hældes i gryden.

Tø frostvarer op i køleskabet. At tænke fremad kan betale sig, hvis du tøer frostvarer op i længere tid i køleskabet, kan kulden fra frostvarerne genbruges og være med til at holde køleskabet koldt. I samme retning er det en god idé at lade resterne køle helt af, før de sættes i køleskabet.

Udskift apparater ældre end 10-15 år. Nutidens køleskabe og frysere bruger væsentligt mindre strøm end dem, der blev fremstillet for 10-15 år siden, nogle gange helt op til halvt så meget.

4. Spar energi i vaskerummet

Udover køkkenet er vaskerummet et af de rum, der kan bidrage væsentligt til elforbruget, også her er der nogle gode råd at huske på:

Vask mindre, tænk over om et tøj rent faktisk behøver vaskes. Vi har ofte en tendens til at vaske vores tøj mere end nødvendigt.

Sørg for at køre en fuld maskine, og gerne på lav varme. Ligesom med opvaskemaskinen er det en god idé at sørge for, at vaskemaskinen er ordentligt fyldt, inden den startes. Vask ved lavere temperatur er også godt for at reducere forbruget.

Undgå også gerne at bruge tørretumbleren, da den ofte er en rigtig energityv.

5. Køb ret pære

Hvis du endnu ikke har fået skiftet ud alle dine gamle glødepære, så er de måske tid til at få det gjort. Hvis du ikke selv har lyst til at stå på stige og udskifte diverse ting, så findes der elektriker som er parate til at hjælp. Hvis du bor på Nørrebro, så kan du f.eks. Kontakte Elektriker Nørrebro.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here