Hvad koster det at vaske op?

0
1539

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

I mange familier er en opvaskemaskine en fuldstændig undværlig del af familien, og har man først haft en opvaskemaskine i et stykke tid, vil de færreste nærmest kunne forestille sig at skulle undvære den i bare et par dage. At kunne sætte beskidt service i en maskine om aftenen og stå op til rene glas, tallerkener og bestik, det er ubeskrivelig meget værd, ikke mindst i en børnefamilie – dog er det ikke ubeskriveligt hvad det er værd, det kan man nemlig sætte en meget nøjagtig pris på, og det kan du læse mere om her.

Bolius har nemlig lavet en stor undersøgelse om hvad det koster at bruge opvaskemaskinen og ikke mindst hvad det koster alt efter hvilken energimærkning man vælger, for der er stor forskel, også større end de fleste måske lidt går og tror.

Forskellen på A og A+++

Har du en meget gammel opvaskemaskine, kan den have et et andet energimærke, men alle modeller der sælges i dag er mellem A og A+++ og selvom begge dele lyder energivenligt, så er der stor forskel på dem. For mens det typisk koster omkring 3,64 kroner at lade opvaskeren køre, hvis det er en A+++ mærket, hvis den kører en gang om dagen og du bruger den dagligt. Er det derimod en energiklasse A koster det 4,61, altså næsten en krone mere pr. gang.

Forskellen mellem mærkerne er udover at de bruger mindre strøm jo højere energiklasse, også at de bruger langt mindre vand, og man dermed både sparer på udgiften til vand, men ikke mindst til miljøet. Så næste gang du er i Skousen for at kigge på en nye opvaskemaskine, så kig efter så mange plusser som du kan finde.

Vask mindre og spar mere

Det siger næsten sig selv, at jo mindre du lader opvaskemaskinen køre, jo mindre bruger den også. Lader du den eksempelvis køre 5 gange om ugen i stedet for hver dag, så falder udgiften til at få taget opvasken fra lidt over 1300 kroner og til under 900 kroner.

Det er derfor en rigtig god ide  at sørge for at den er helt fyldt og ikke bare lade den køre halvtom. Endelig kan du spare mange liter vand ved ikke at skylle servicen inden du sætter det i opvaskeren, hvilket mange fejlagtigt gør. Den korrekte måde er at fjerne de værste madrester og tømme dette i skraldespanden, men der er ikke nogen grund til at begynde at skylle alt servicen grundigt, da opvaskemaskinen er designet til at gøre det rent netop med snavs på.

Er det billigere at vaske op i hånden?

Det store spørgsmål vil for nogen være, om det er meget billigere at vaske op i hånden, og det er er da heller ikke nogen tvivl om, at der er besparelser ved det. Man bruger naturligvis ikke strøm til det, og der er ikke nogen udgift til at købe maskinen. Til gengæld kan du nok være rimelig sikker på, at du bruger væsentlig mere end 11 liter, med at få fyldt en opvaskebalje og skylle tingene af inden du tørrer dem. Vælger du en maskine der er mærket med A+++ kan det med andre ord faktisk nemt være mere skånsomt mod miljøet end at gøre det i hånden.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here