Forkæl din stue med Poul Henningsens lamper

0
986

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Skal du indrette din stue eller opholdsrum, og leder du efter en lampe der på en gang er stilistisk, hjemligt og yder optimal belysning? Så er det Poul Henningsens mærker, du skal kigge efter. Når det gælder dansk funktionalistisk design fra 1900-tallet, er det umuligt ikke at komme ind på denne designer, der var en af de vigtigste personer indenfor moderne dansk designhistorie. Hans PH-lamper, som ses mange steder, bygger alle over en grundform, men de kan fås både som loftslamper, væglamper og gulvlamper. Henningsen selv blev faktisk aldrig færdiguddannet arkitekt – han var også journalist, forfatter, og sangskriver – men det er tydelig, bare efter et hurtigt blik over hans værker, at han havde en medfødt evne for at udtænke design der både opfyldte funktionalistiske og æstetiske behov. Nogle ville måske mene, at det er unfair, at en person havde så veludviklede evner i så mange områder, men slutresultatet kan der ikke klages over.

Enkelt og uovertruffet design

PH-lampernes grunddesign består i alt sin enkelthed af tre paddehatteformede skærme, den ene inde i den anden. Den øverste skærm er den største og fladeste, og ligner mest af alt en udfoldet paraply. Den anden er så rundere – det er vel næsten en halvkugle – og under den er den mindste, som har form af en cylinder. Den samlede effekt er som tre stadier af en paraply, eller en blomst, der folder sig ud, og man bliver aldrig træt af at se på den. På loftslamperne er figuren forbundet ved toppen, og der er dermed fri mulighed for at lyse hele rummet op, hvad der er loftslampers funktion. Gulvlamper, til gengæld, er selvfølgelig forbundet nedefra, og det samme er bordlamperne. Væglamperne kan fås i begge varianter. På grund af denne blanding af konsistens og forskellighed, er det en fordel, hvis man køber flere modeller. Dette giver dit hjem en form for rød tråd.
Også i lys kvaliteten har Poul Henningsen virkelig gjort meget for at opnå den perfekte lampe. Det er trods alt derfor, han er blevet et så kendt navn indenfor dansk funktionalistisk design, som netop handler om at lægge fokusset på, at varen virker godt. Glasset er blankt på ydersiden, men sandblæst på indersiden, og denne kombination giver en god, afbalanceret beslyning, som ikke blænder for meget. At lyset skulle være blødt, samt skabe bløde skygger i rummet, har været Henningsens hovedmål, og man kan i den grad sige, at han har lykkes på det punkt. At tænde for en PH-lampe er at give hele rummet en behagelig fornemmelse, der er lige til at slappe af til.

Find lampen der falder lige i din smag

PH-lampen findes i mange forskellige versioner, samt mange forskellige størrelser. Fatningen er i aluminium, og kan både fås i højglansforkromet eller sort metalliserede varianter. Fatningen betyder meget for lampens udtryk. Nogle giver et overvejende moderne indtryk, med det strømlinede sorte metal, hvilket i nogle varer også udgør skærmene. Andre fatninger giver en mere klassisk, forfinet fornemmelse, hvis man fortrækker det. Skærmenes farver varierer, ikke bare i hvid og sort, men i rød, gul, kobberfarvet, og mere endnu.
Der er nogle PH-lamper, som lidt afviger i forhold til resten af serien. Tag nu PH 2/1 stammekronen, som er en lysekrone bestående af 4 små grundmodeller. Den er eminent til at stå i entréen og byde gæsterne velkomne, eller til at oplyse middagsbordet. Eller tag de noget anderledes PH Kogle og Snowball lysekroner, der som de eneste ikke indeholder 3-skærmsmodellen – selvom de minder om den. Disse to lysekroner er formede som ligner de kogler, og skal nok drage beundrende blikke fra ens gæster. Mere info om Poul Henningsens brand kan let findes.

 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here